Littie of Littienie

Spelregels

Wat is Petanque ?

Petanque is de meest voorkomende spelvariant van het bekende Franse balspel Jeu de Boules. Petanque staat voor een recreatieve sport voor jong en oud, maar ook voor een uitdagende wedstrijdsport, waarbij vaardigheid (techniek), tactiek, concentratie en teamgeest centraal staan. Petanque kan in verschillende teamsamenstellingen (“equipes”) worden gespeeld:

  • Triplet: 2 equipes van elk 3 personen spelen tegen elkaar, met 2 boules per speler
  • Doublet: 2 equipes van elk 2 personen spelen tegen elkaar, met 3 boules per speler
  • Tête-à-Tête: 2 spelers spelen individueel tegen elkaar, met 3 boules per speler.


De triplet is de meest voorkomende (internationale) vorm. In deze vorm worden alle officiële wedstrijden, zoals competities, interlands en wereldkampioenschappen gespeeld. Voor de andere vormen organiseert de NJBB aparte nationale kampioenschappen.

De spelregels in het kort

verkorte-spelregels

Officiële spelregels: het RPS

Bij alle officiële wedstrijden wordt in Nederland het Reglement voor de Petanque Sport gehanteerd (voorheen het Internationaal Spelreglement, ISP, genoemd).
De RPS is de officieel door de NJBB Reglementencommissie vertaalde versie van het “Règlement officiel pour le sport de pétanque”, gepubliceerd door de Fédération Internationale de Pétanque et Jeu Provençal (FIPJP).

De NJBB Reglementencommissie is bovendien volgens de NJBB Statuten als enige bevoegd om (o.a.) dit RPS bindend te interpreteren. Voor deze interpretatie en uitleg van de RPSPlus.